Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) consideră această măsură prezentata in presa de catre ministrul sanatatii a fi o împovărare suplimentară a activității medicilor din țară și un mecanism suplimentar de supra-control.
Remintim pe această cale că introducerea de la data de 1 mai 2015 a obligativității folosirii cardului național de sănătate pentru validarea serviciilor medicale oferite pacientului a fost o măsură de control a fondurilor folosite în sistemul de sănătate, o măsură de confirmare că pacientul a fost la medic și a beneficiat de servicii medicale. Redăm informația publicată pe siteul CNAS https://cnas.ro/cardul-national-de-asigurari-de-sanatate/
„Începând cu data de 1 mai 2015, cardul naţional de sănătate va deveni unicul sistem de validare şi decontare a serviciilor medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate.
Cardul de sănătate CEAS este un proiect de interes naţional care are ca scop principal transparentizarea şi eficientizarea fondurilor utilizate în sistemul de asigurări sociale de sănătate. Cardul naţional de sănătate este codul de acces pentru toate sistemele informatice ale CNAS. El va deveni instrumentul de confirmare a prestării tuturor serviciilor din sistem (PIAS).
Utilizarea cardului reprezintă dovada că asiguratul a fost prezent la furnizorul de servicii medicale. În acest fel se validează serviciul de care a beneficiat, în vederea decontării din fondul de asigurări sociale de sănătate.”
Atâta timp cât cardul de sănătate este folosit pentru validarea serviciului medical de care a beneficiat pacientul, și e unicul sistem de validare si decontare a acestor servicii medicale, considerăm un abuz introducerea unei noi metode de supra-control pentru decontarea serviciilor medicale.
Salutăm nevoia de transparență, însă nu suntem de acord cu penalizarea unei bresle întregi pentru câteva anomalii depistate în sistem. Medicina de familie este baza sistemului medical românesc, cabinetele noastre sunt locul în care se rezolvă majoritatea problemelor de sănătate ale pacienților, fie că sunt în marile orașe sau în mediul rural, fie în sate împrăștiate pe dealuri și munți cu acces dificil sau în zone izolate din Delta Dunării. Prin cabinetele de medicină de familie se asigură cel mai facil accesul pacientilor la servicii medicale de calitate. Vă solicităm pe această cale să ne respectați pacienții si să nu le îngrădiți acest drept fundamental garantat de Constitutie.
Măsuri ca cea descrisă în media de domnul ministru, cu impact major asupra activității medicilor din țară, trebuie dezbătute și agreate de comun acord cu organizațiile profesionale reprezentative. FNPMF solicită organizarea urgentă a unei mese rotunde cu Ministerul Sănătății și CNAS, pentru a discuta detalii privind optimizarea activității în sistemul de asigurări de sănătate din România.
Considerăm că direcția principală trebuie să fie debirocratizarea și eficientizarea sistemului, nu adăugarea de noi sarcini și obstacole birocratice. Prioritățile pentru eficientizarea sistemului trebuie să includă:
- eliminarea formularelor tipizate pentru bilete de trimitere si concedii medicale
- renunțarea la fomularele de rețete TAB II si TAB III pe format de hârtie
- asigurarea unui sistem informatic complex si complet, funcțional la parametri optimi
- funcționarea optimă a Dosarului Electronic de Sănătate și accesul facil la informațiile din acesta, astfel incât istoricul pacientului să fie ușor de accesat și de analizat de medicul curant pentru a evita costuri și investigații care nu sunt necesare
- introducerea cardului de sănătate pentru toată populația țării, pentru transparentizarea folosirii fondurilor din sistemul de sănătate.
Accesează documentul transmis către Ministerul SănătățiiDescarcă
Articol preluat de pe site-ul Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie.