Medicii de familie din București, neplătiți de 3 luni!

Comunicat de presă
Medicii de familie din București, neplătiți de 3 luni!
București, 23 septembrie 2021 – Patronatul Medicilor de Familie din București și județul Ilfov reclamă public incompetența conducerii Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CASMB) manifestată prin nerespectarea angajamentelor contractuale de plată către cabinetele de medicina familiei din București, aflate în contract cu CASMB, în ultimele trei luni.
Termenele de plată de 20 de zile de la transmiterea facturii au fost depășite și cu luni de zile, fie că este vorba despre plata serviciilor de vaccinare sau despre plata serviciilor de asistență medicală primară și regularizarea aferentă trimestrului II.
Concret, serviciile de vaccinare nu au fost plătite de CASMB din luna mai, iar serviciile de asistență medicală primară nu au fost plătite din luna august. Regularizarea aferentă trimestrului II avea termen de plată luna august.
Somațiile de plată trimise CASMB de cabinetele de medicina familiei au fost ignorate.
În plus, CASMB nu a plătit pentru personalul auxiliar din cabinete – îngrijitori, registratori – nici stimulentul de risc care ar fi trebuit acordat conform prevederilor OUG 43 din 6 aprilie 2020, modificată prin OUG 18 din 17 martie 2021.
Cabinetele de medicină de familie, în calitate de angajatori, au obligații de plată a contribuțiilor pentru salariați – asigurări sociale, asigurări sociale de sănătate, asiguratorie pentru muncă – și impozitului pe venit până cel târziu pe data de 25 a lunii în curs. În același timp cabinetele de medicina familiei trebuie să achite salariile către angajați, facturile către furnizorii cabinetelor. Întârzierea plății facturilor de către CASMB produce așadar prejudicii grave cabinetelor de medicina familiei.
Patronatul Medicilor de Familie din București și județul Ilfov își va susține și de această dată membrii în acțiunile în instanță contra CASMB. Toate procesele contra CASMB au fost câștigate definitiv de PMFB și cabinetele membre, CASMB fiind obligată de instanță să achite și cheltuielile de judecată.