Precizări concediu medical carantină

ACTUALIZARE 21 APRILIE 2020: Guvernul României a modificat legislația privind eliberarea concediului medical pentru carantină. Detalii în ghidul elaborat de Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie: http://fnpmf.ro/FNPMF-FAQ-concediu-medical-carantina-21-aprilie-2020.pdf

Conform comunicatului DSP București afișat pe siteul instituției vineri, 27 martie 2020, persoanele care au fost izolate la domiciliu și care au nevoie de concediu medical trebuie să transmită DSP București prin e-mail la adresa avizepidemiologic@dspb.ro declarația pe proprie răspundere afișată pe siteul instituției.

DSP București va trimite ulterior adeverința tot pe e-mail persoanei care a solicitat documentul.  Comunicatul DSP București poate fi citit pe siteul instituției – Descarcă.

Pe baza adeverinței de la DSP medicul de familie poate acorda retroactiv concediul medical de carantină, doar pe perioada decisă de DSP.

Certificatul /formularul de concediu medical poate fi acordat de medicul de familie oricând în luna în care a avut loc perioada de izolare la domiciliu sau în luna următoare.  Nu este recomandată aglomerarea cabinetelor de medicina familie în această perioadă pentru eliberarea acestor certificate / formulare.

DSP Ilfov nu are informații pe site despre modalitatea de eliberare a adeverinței, dar PMFB va solicita precizări.


Referitor la avizul epidemiologic, persoanele care au fost izolate la domiciliu până în 25 martie 2020 vor solicita avizul epidemiologic tot prin e-mail de la DSP București.

Persoanele care ies din izolare, la expirarea celor 14 zile, după data de 25 martie 2020 nu mai necesită aviz epidemiologic. Comunicatul DSP București privind avizul epidemiologic poate fi citit tot pe siteul instituției – Descarcă.


Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie a solicitat Ministerului Sănătății și CNAS precizări privind condițiile acordării certificatelor (formularelor) pentru concediul medical acordat pe cod de indemnizație 07 – carantină. Descarcă document.

CNAS și MS au modificat vineri, 27.03.2020, legislația în domeniu pentru a permite transmiterea pe e-mail a certificatului/formularului de concediu medical. 

FNPMF a creat un ghid/ set de întrebări și răspunsuri despre acordarea concediului medical de carantină: http://fnpmf.ro/FNPMF-FAQ-concediu-medical-carantina-28-martie-2020.pdf